ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ





6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ
ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΙΔΕΑΣ
Ο ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στην Λυκία, από γονείς πιστούς και ευκατάστατους, την εποχή που ήταν ηγέτες οι μισέλληνες και εχθροί των χριστιανών ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός.
Σε μικρή ηλικία όμως έμεινε ορφανός. Δεν το έβαλε όμως κάτω .Από πολύ μικρός ήταν πιστός και αγαπούσε την θρησκεία.
Πήγε στους Αγίους Τόπους και προσκύνησε τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού και τον Πανάγιο Τάφο. Όταν επέστρεψε στην πατρίδα του έγινε ιερέας στα Πάταρα της Μικράς Ασίας. Στην αρχή έγινε Ασκητής και μετά έγινε ηγούμενος σε Μοναστήρι στα Μύρα της Μικράς Ασίας.Έπειτα από μεγάλη προσφορά και κοινωνικό έργο που έδειξε έγινε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας στην κατεχόμενη από τους Μογγολότουρκους σήμερα Μικρά Ασία μας.
Γεμάτος δράση έδωσε αγώνες για την προστασία των φτωχών φτιάχνοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα.Εμψύχωνε τους διωκόμενους χριστιανούς διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος από τον ανθέλληνα τότε πλανητάρχη της εποχής όπως ήταν ο Διοκλητιανός.
Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού του κάνανε βασανιστήρια και τον ίδιο τον Άγιο Νικόλαο αλλά εκείνος δεν φοβήθηκε σε τίποτα ούτε δείλιασε ότι κι αν του κάνανε για να αλλάξει την πίστη του και να γίνει ο Ραγιάς τους.
Δεν υπόκυψε όπως υποκύπτουν σήμερα σαν Χαλβάδες και πέφτουν ορισμένα άτομα που θέλουν να λέγονται και Έλληνες .
Όταν όμως ήρθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Ηγέτης των Ελλήνων ο Άγιος Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και ο Άγιος Νικόλαος ξαναέγινε Αρχιεπίσκοπος. Το 325 μ.Χ πήρε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας στην κατεχόμενη σήμερα από τους Μογγολότουρκους Μικρά Ασία και καταπολέμησε τις διδασκαλίες του Αλητήρειου Αρείου.Πέθανε το 330μ.Χ.και ονομάστηκε Μυροβλήτης γιατί τα λείψανά του μύριζαν θυμίαμα και τρέχανε αρωματισμένο υγρό δηλαδή Μύρο.
Έσωσε πολλούς ανθρώπους, όσο ήταν στην ζωή αλλά και μετά με Θαύματα ιδίως στα χρόνια της Σκλαβιάς τους Πυρπολητές Ναυτικούς μας.
Ο σημαντικότερος Ναός του Άγιου Νικολάου βρίσκεται στα Μαρτυρικά και Ηρωικά Ψαρά και έχει χαρακτηριστεί «η Μητρόπολη του Αιγαίου» .Άρχιζε να κτίζεται από το 1785. Χρόνια της Μαύρης Σκλαβιάς . Κουβαλούσαν οι Ψαριανοί τα μάρμαρα από τα Θυμιανά της Χίου, από νησιά του Αιγαίου, αλλά και από πιο μακριά: από τη Μάλτα και τη Μασσαλία!
Τη χρονιά που γεννήθηκε ο Μεγάλος Πυρπολητής Ήρωας μας Κωνσταντίνος Κανάρης (1793) ολοκληρώθηκε ο ναός. Καταστράφηκε το 1824 και ανακαινίστηκε το 1863, όταν μετά την Καταστροφή οι Ψαριανοί άρχισαν να ξαναμαζεύονται στο νησί τους. Αξίζει ν' ανεβεί κανείς τα 60 σκαλοπάτια και να επισκεφτεί την εκκλησία που προσκύνησε ο Ήρωας Κ. Κανάρης πριν να ξεκινήσει για το μεγάλο του κατόρθωμα την Πυρπόληση της Μογγολοτουρκικής Ναυαρχίδας και να πατώσει στον πάτο του Αιγαίου τα Μογγολοτουρκικά υπερσύχρονα καράβια.
Σημαντικοί Ναοί του Αγίου είναι και Στο μεγάλο Ελληνικό λιμάνι τον Πειραιά ,στην Κρήτη και σε όλα σχεδόν τα Ελληνικά Νησιά.
Ο Άγιος Νικόλαος με την βοήθεια του συνετέλεσε στο Όραμα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού της Μεγάλης Ιδεάς δίνοντας δύναμη στον Ναύαρχο Π.Κουντουρίωτη με το Σπαθί του να Ελευθερώση Τις πανάρχαιες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ της Ιωνίας και να Αναστήσει την Ελπίδα της Απελευθέρωσης όλων των Σκλάβων Πατρίδων του Ελληνισμού.
Τρανή απόδειξη το ΠΛΟΙΟ ΘΡΥΛΟΣ
Της Μεγάλης Ιδέας το Θ/Κ Γ. Αβέρωφ που σήμερα είναι πλωτό μουσείο έχει
Μέσα παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Η 6η Δεκεμβρίου κάθε χρόνο είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμάνια.
Ο Έλληνας ταυτισμένος με την Θάλασσα τιμάει και αγαπάει τον Άγιο Νικόλαο
Τον προστάτη Άγιο των Ελλήνων Μάχιμων Ναυτικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: