ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ - Ο ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ
ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΗΡΩΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Κυριακή
28/2/2010
Μονή Μαχαιρά - Κρησφύγετο


ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Γεννήθηκε: Στην κωμόπολη Λύση, της επαρχίας Αμμοχώστου, στις 22 Φεβρουαρίου 1928.
Έπεσε : Στις 3 Μαρτίου 1957 κοντά στην Ιερά Μονή Μαχαιρά σε μάχη εναντίον των Άγγλων, που περικύκλωσαν κατόπιν προδοσίας το κρησφύγετό του.
Σύζυγος: Βασιλική Γρηγόρη Αυξεντίου.
Γονείς: Πιερής και Αντωνού Αυξεντίου.
Αδελφή: Χρυσταλλού Αυξεντίου-Σουρουλλά.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου τελείωσε το δημοτικό σχολείο Λύσης και το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, σπούδασε στη σχολή Εφέδρων Αξιωματικών του Ε.Σ. και υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό με το βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού. Μετά την επιστροφή του στην Κύπρου το 1953, ανέπτυξε πλούσια κοινωνική και εθνική δράση. Αρχές Ιανουαρίου του 1955 ο Αυξεντίου μυήθηκε στον αγώνα από τον ίδιο τον αρχηγό Διγενή. Αντί του καθιερωμένου όρκου, ο Διγενής δέχθηκε τον λόγο της στρατιωτικής τιμής του Αυξεντίου. Αμέσως μετά άρχισε τη στρατολόγηση ανδρών στις τάξεις της ΕΟΚΑ σε συνεργασία με τις οργανωμένες ήδη ομάδες της περιοχής, που δρούσαν στις τάξεις του ΕΜΑΚ (Εθνικό Μέτωπο Απελεύθερωσις Κύπρου).
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν ο πρώτος τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην περιοχή Αμμοχώστου και την 1η Απριλίου 1955 ηγήθηκε των επιθέσεων εναντίον των αγγλικών στόχων στον τομέα του. Επικηρύχθηκε από τους Άγγλους από την ημέρα εκείνη για το ποσό των 250 λιρών, το οποίο αργότερα αυξήθηκε σε 5.000 χιλιάδες λίρες.
Μετά την επικήρυξή του κατέφυγε στην οροσειρά του Πενταδακτύλου και ηγήθηκε της πρώτης ορεινής αντάρτικης ομάδας στο Μαύρο Όρος, όπου ανέπτυξε πλούσια δράση. Από εκεί στις 29 Νοεμβρίου 1955 κλήθηκε από τον Διγενή στο αρχηγείο της ΕΟΚΑ στην περιοχή Σπηλιών με σκοπό να αναλάβει τις ανταρτικές ομάδες της περιοχής. Στις 11 Δεκεμβρίου 1955, επέδειξε τις εξαίρετες στρατιωτικές του ικανότητες στην ιστορική μάχη των Σπηλιών, παρασύροντας δυο φάλαγγες Άγγλων στρατιωτών, που ανηφόριζαν προς τα κρησφύγετα, να συγκρουστούν μεταξύ τους. Ο Διγενής του ανέθεσε μαζί με τον τομέα Πιτσιλιάς και τα χωριά Ορεινής-Μαχαιρά. Τον ιούλιο του 1956 προστέθηκαν στον τομέα του και τα κρασοχώρια Λεμεσού. Έδρασε με τα ψευδώνυμα Ζήδρος, Αίας, Άρης, Ρήγας, Σώτος, Ανταίος και έγινε το φόβητρο των Άγγλων και θρύλος συμπατριωτών του.
Στις 3 Μαρτίου 1957 Άγγλοι στρατιώτες περικύκλωσαν το κρησφύγετό του κοντά στον Μαχαιρά ύστερα από προδοσία. Η μάχη κράτησε για δυο ώρες. Στην όμαδα του ήταν οι Ανδρέας Στυλιανού, Αυγουστής Ευσταθίου, Αντώνης Παπαδόπουλος και Φειδίας Συμεωνίδης, τους οποίους όμως διέταξε να βγουν από το κρησφύγετο. Σύμφωνα με μαρτυρία του συμπολεμιστή του Αυγουστή Ευσταθίου που μετά τη ρίχη της χειροβομβίδας στο κρησφύγετο, επέστρεψε καθ΄υπόδειξη των Άγγλων , για να διακριβώσει αν ο Αυξεντίου ζούσε ή απέθανε και παρέμεινες σ’αυτό, προσπάθειά τους ήταν να κρατήσουν τη μάχη μέχρι να νυκτώσει και επωφελούμενοι του σκότους να διαφύγουν. Οι Άγγλοι στρατιώτες που αντιλήφθηκνα το σκοπό τους, περιέλουσαν το κρησφύγετο με βενζίνη το πυρπόλησαν και έκαψαν ζωντανό τον Αυξεντίου, ενώ ο Αυγουστής διασώθηκε με βαριά εγκαύματα.
Από το φόβο λαικών εκδηλώσεν οι Άγγλοι έθαψαν το καμένο σώμα του Αυξεντίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στον χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως “Φυλακισμένα Μνήματα”.

Ε.Φ.Ε.Ν

http://efen-lar.blogspot.com/2010/02/e.html


ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ.

ΗΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΗΡΩΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΑ

Ο.Ε.Ν. ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: