ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


ΤΡΙΤΗ 14 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ 2010

ΗΜΕΡΑ ΝΙΚΗΣ

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ
ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον

την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι

κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον

φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.
Ο Μέγας και Ισαπόστολος Άγιος Κωνσταντίνος ,έχοντας πόλεμο κατά του Μαγνεντίου και βλέποντας τα στρατεύματα των εχθρών που ήταν περισσότερα από τα δικά του βρέθηκε σε κατάσταση απορίας .


Βρισκόμενος σ’ αυτήν την κατάσταση είδε το μεσημέρι στον ουρανό σχηματιζόμενο από αστέρια τον τύπο του Σταυρού και τριγύρω από τον Σταυρό τυπωμένα κι αυτά από άστρα λαμπερά γράμματα με λατινικά στοιχεία τα οποία έλεγαν: ΕΝ ΤΟΥΤΟ ΝΙΚΑ

Αμέσως κατασκεύασε σταυρό όμοιο μ’ αυτόν που είχε φανεί στον ουρανό και έδωσε πρόσταγμα να προπορεύεται μπροστά από το στράτευμά του και πράγματι νίκησε τους εχθρούς. Πολλοί θανατώθηκαν και πολλοί έφυγαν από τον φόβο τους. Από αυτό το θαύμα ο Μέγας Κωνσταντίνος κατανόησε την δύναμη του σταυρωθέντος και αφού πίστεψε ότι αυτός είναι ο μόνος αληθινός Θεός βαπτίστηκε με την μητέρα του.

Έστειλε τότε την μητέρα του Άγια Ελένη στα Ιεροσόλυμα για να προσκυνήσει και λαμπρότατα να τιμήσει τον ζωοποιό τάφο του Κυρίου και τους Αγίους Τόπους, καθώς και για να ψάξει να βρει τον Τίμιο Σταυρό.


Η Αγία Ελένη βρήκε τρεις σταυρούς, του Κυρίου και των δύο ληστών, καθώς και τα καρφιά τους. Καθώς βρισκόταν σε απορία ποιος από τους τρεις είναι ο σταυρός του Κυρίου, έφεραν το πτώμα μιας χήρας γυναίκας η οποία αναστήθηκε μόλις την ακούμπησαν στον σταυρό του Κυρίου και δίπλα βρισκόταν φυτρωμένος Βασιλικός που ευωδίαζε πράγμα που δεν συνέβη με τους άλλους δύο.


Τότε η Αγία Ελένη με μεγάλη ευλάβεια και πίστη ασπάστηκε και προσκύνησε τον σταυρό και την προσκύνηση ακολούθησε η Σύγκλητος των Αρχόντων. Το ίδιο όμως ζητούσε διακαώς να κάνει και όλος ο λαός, ή τουλάχιστον να τον δει από μακριά να ευχαριστηθεί ο μεγάλος του πόθος. Τότε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μακάριος ανέβηκε πάνω στον άμβωνα και σήκωσε με τα δυο του χέρια τον Τίμιο Σταυρό φανερώνοντάς τον σε όλους τους χριστιανούς οι οποίοι μ’ ένα στόμα

φώναξαν το Κύριε ελέησον !!!!Από τότε πρόσταξαν οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας να γιορτάζεται την 14η Σεπτεμβρίου έκαστου έτους η τίμια και παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου Σταυρού για να δοξάζεται ο Χριστός που σταυρώθηκε σ’ αυτόν.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ , ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ
ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
ΜΑΣ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ
ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΥΨΩΣΟΥΜΕ
ΞΑΝΑ ΛΑΜΠΡΟ ΣΤΟΝ ΤΡΟΥΛΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΟ.Ε.Ν. ΤΟ ΓΕΡΑΚΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣΔεν υπάρχουν σχόλια: