ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΤΟΥΡΚΟΙ





ΑΛΛΑΓΗ ΦΡΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟ
ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Αγκυρα: Με τις αναμενόμενες αλλαγές στις θέσεις των επικεφαλείς του Ναυτικού και της Αεροπορίας ολοκληρώθηκαν οι ετήσιες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Τρεις αξιωματικοί απομακρύνθηκαν από το στράτευμα λόγω των ισλαμιστικών πεποιθήσεών τους.
Οι κρίσεις πραγματοποιήθηκαν υπό το βαρύ κλίμα των αποκαλύψεων γύρω από την υπόθεση Εργκενεκόν και την εμπλοκή σε αυτήν στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που αποσκοπούσαν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού ορίζεται ο ναύαρχος Εσρέφ Ουγούρ Γιγίτ, μέχρι σήμερα αρχηγός Στόλου, τη θέση του απερχόμενου ναυάρχου Μετίν Ατάτς.
Αντίστοιχα τη θέση του αρχηγού της Αεροπορίας καταλαμβάνει ο διοικητής του των Ακαδημιών Πολέμου, πτέραρχος Χασάν Ακσάι, μετά τον τερματισμό της σταδιοδρομίας του νυν αρχηγού πτεράρχου Αϊντογάν Μπαμπάογλου.
Το Συμβούλιο παρέτεινε, ως αναμενόταν, για μία ακόμη χρονιά τις θητείες των αρχηγών του Στρατού Ξηράς και της Χωροφυλακής (υπό στρατιωτικό έλεγχο στην Τουρκία).
Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αλλαγή του διοικητή της 1ης Στρατιάς, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και περιοχή ευθύνης την Ανατολική Θράκη έως τα σύνορα με την Ελλάδα. Ο νυν διοικητής της 1ης Στρατιάς στρατηγός Εργκίν Σαϊγκούν αποστρατεύεται και τη θέση του καταλαμβάνει ο μέχρι πρότινως υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Χασάν Ιγσίζ.
Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου παραμένει μέχρι τον Αύγουστο του 2010 ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ.
Αν τηρηθούν τα θέσμια τουρκικού στρατού, που θέλουν τους Τούρκους επιτελάρχες να ακολουθούν τη διαδρομή 1η Στρατιά - Στρατό Ξηράς - αρχηγός Γενικού Επιτελείου, τότε πιθανότερος διάδοχός του εμφανίζεται ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς στρατηγός Ισίκ Κοσάνερ. Ο στρατηγός Κοσάνερ μπορεί να παραμείνει στην ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων μέχρι το 2012, μέχρι την αποστρατεία του λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας (67 έτη για τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, 65 έτη για τους υπόλοιπους στρατηγούς).
Ο στρατηγός Κοσάνερ διακρίνεται για τις βαθιές γνώσεις του στο Κουρδικό, καθώς έχει υπηρετήσει στο παρελθόν ως επιτελάρχης στις Ειδικές Δυνάμεις και στη Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου. Το μεγάλο όμως ερώτημα παραμένει εάν μετά το 2010 θα ακολουθήσει και ο ίδιος τη σημερινή πολιτική εύθραυστών ισορροπιών του στρατηγού Μπάσμπουγ έναντι των ισλαμιστών.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: