ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ




Σε ματαίωση της άσκησης «Νικηφόρος» προσανατολίζεται η Κυβέρνηση



Λευκωσία: Στην ματαίωση και φέτος της μεγαλύτερης στρατιωτικής άσκησης μετά στρατευμάτων, την «Νικηφόρο», προσανατολίζεται η Κυβέρνηση. Ήδη στο ΓΕΕΦ ανεπίσημα, όπως πληροφορηθήκαμε, έχουν ενημερωθεί για την πρόθεση που υπάρχει για ματαίωση της άσκησης. Ενδεικτικό τούτου αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οποιεσδήποτε ενέργειες σε υπουργείο Άμυνας και ΓΕΕΦ για την προετοιμασία της μεγαλύτερης ετήσιας στρατιωτικής άσκησης, η οποία ως γνωστό, λαμβάνει χώρα σε ολόκληρο τον ελεύθερο χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετέχουν σ’ αυτήν ενεργά όλες οι μονάδες και σώματα
της Ε.Φ., οι έφεδροι αλλά και οι εθνοφύλακες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα της διεξαγωγής της άσκησης «Νικηφόρος» θα συζητηθεί προσεχώς στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η κυβέρνηση αναμένεται να ενημερώσει τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, για τη μονομερή πρωτοβουλία της να ακυρώσει την εν λόγω άσκηση. Πρωτοβουλία, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να μην διαταραχθεί το κλίμα των συνομιλιών, προπάντων όταν κατά τον Οκτώβριο, που διεξάγεται η άσκηση, αναμένονται εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η Λευκωσία δεν επιθυμεί για επουδενί λόγο να δώσει άλλοθι στην Άγκυρα για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας στους Ευρωπαίους εταίρους, με τη διεξαγωγή της στρατιωτικής άσκησης «Νικηφόρος». Αντίθετα, η ματαίωση της άσκησης, θεωρεί η κυβέρνηση ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την Τουρκία.

Πέρυσι, μετά την ενημέρωση που έτυχε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ για την πρόθεση της Κυβέρνησης να ματαιώσει την άσκηση «Νικηφόρος» και μετά την ανακοίνωση της απόφασης αυτής από τον ίδιο τον κ. Χριστόφια, η Άγκυρα αναγκάστηκε να ακυρώσει την αντίστοιχη στρατιωτική άσκηση που δρομολογούσε και που επεκτείνετο και στα κατεχόμενα, με την ονομασία «Ταύρος». Για λόγους σκοπιμότητας, τη ματαίωση της τουρκικής άσκησης «Ταύρος» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Ταλάτ.

Όπως μας λέχθηκε, αντί της άσκησης «Νικηφόρος» θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις μικρής κλίμακας. Οι έφεδροι και οι εθνοφύλακες που θα προσκληθούν για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Νικηφόρος 2009» θα παρουσιαστούν κανονικά στους χώρους και στις ημερομηνίες, όπως καθορίζονται στα Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης τυπικής επιστρατευτικής τακτοποίησης, παραλαμβάνοντας τα νέα ΦΑΠ. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διεργασίες στο ΓΕΕΦ.

ΠΗΓΗ:

Του Μιχάλη Χατζηστυλιανού στον "ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ" της Τρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: